1. phone48/473 211
  2. emailtitkarsag@gaboraron-ozd.edu.hu
  3. geo3600 Ózd, Bolyki főút 2.
  4. facebook

Szakács

A szakács kreativitásának csak a képzelete szabhat határt

Nincs fontosabb, mint hogy a vendég elégedett legyen

Képzési helyszínek:

Ózdi SZC Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,

Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolája

Feladata, hogy a vendégek kedvébe járjon, és ki kell alakítania, illetve el kell készítenie az elvárásoknak megfelelő ételválasztékot. Azért is a szakács a felelős, hogy az étkeknek megfelelő legyen a minősége, és a tálalás is szép legyen. A kreativitásának nem kell határt szabnia, mert minden hagyományos ételt meg lehet „bolondítani” egy kicsit, és nincs annál nagyobb elismerés a számára, mint amikor a pincér tisztára törölt tányérokat hoz vissza a vendég asztaláról.

A képzésről:

Talán meglepő, hogy a szakácsnak jelentkező fiatalok számítástechnikát és gazdálkodási alapismereteket is tanulni fognak, az idegennyelvek mellett. A hangsúly persze az alapanyagokon, a sütésen, főzésen lesz, és a gyakorlat legalább akkor hangsúlyt kap, mint az elmélet. Az ételkészítés történetével is megismerkednek a fiatalok, hiszen hogyan lehetne új, korszerű étkeket készíteni a múlt, a gyökerek ismerete nélkül.

Fő tantárgyak:

Vendéglátó gazdálkodás

Általános élelmiszerismeret

Élelmiszerbiztonságról általában

Vendéglátás higiéniája

Szakmai idegen nyelv

Ételkészítési ismeretek alapjai elmélet, gyakorlat

Ételkészítési ismeretek elmélet, gyakorlat

Képzés ideje: 3 év

Elhelyezkedési és kereseti lehetőségek:

Szinte minden nap halljuk, hogy mekkora „kincs” egy jó szakács, és hogy a munkaadók már szinte bármit megadnának értük. Ennek fényében egy frissen végzett szakember nettó 120.000 forintra számíthat, ami néhány év elteltével és egy kevés szakmai tapasztalat megszerzésével akár 400.000 forintra is emelkedhet.