Ha szeretsz másokkal foglalkozni, és nekik örömet szerezni, itt a helyed
Képzési helyszínek:
Ózdi SZC Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,
Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolája
A hivatalos meghatározás szerint ő az, aki a különböző vendéglátóhelyeken értékesít és szolgáltat, vagyis a vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Vagyis ő az, akire a vendég az első pillanattól az utolsóig rábízza magát, és ha később újra elmegy egy étterembe, az azt is jelzi, hogy a pincér jól dolgozott.
A képzésről:
A szakma „titkos” fogásait majd a munkahelyen, az idősebb kollégáktól fogja ellesni a fiatal pincér, addig azonban vár rá az iskola. Sok mindent kell tanulni, például élelmiszerismeret, gazdasági ismereteket, és még valamit, ami nagyon fontos: kommunikációt. Természetesen lesz bőven szakmai gyakorlat is, ahol feladat a tányérfogás, a különféle felszolgálási módok, és meg kell ismerkedni a vendéglátás kellékeivel, a poharakkal, evőeszközökkel, tányérokkal is.
Fő tantárgyak:
Vendéglátó gazdálkodás
Általános élelmiszerismeret
Élelmiszerbiztonságról általában
Vendéglátás higiénéje
Pincér szakmai idegen nyelv
Felszolgálási alapok, elmélet, gyakorlat
Felszolgálás üzemi gyakorlat
Képzés ideje: 3 év
Elhelyezkedési és kereseti lehetőségek:
Idén nyáron eddig soha nem látott magasságba szökött a szezonban alkalmazott pincérek bére, ami jó jel a fiatal szakemberek számára. A pályakezdők bére most 120.000 forint körül alakul, és néhány év után ez már akár 300.000 forintra is emelkedhet. Munkába állni több helyen is lehet, például éttermekben, büfékben, csárdákban és szállodákban.