1. phone48/473 211
  2. emailtitkarsag@gaboraron-ozd.edu.hu
  3. geo3600 Ózd, Bolyki főút 2.
  4. facebook

Pincér

A figyelmes pincérért visszatérnek a vendégek

 Ha szeretsz másokkal foglalkozni, és nekik örömet szerezni, itt a helyed

Képzési helyszínek:

Ózdi SZC Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,

Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolája

A hivatalos meghatározás szerint ő az, aki a különböző vendéglátóhelyeken értékesít és szolgáltat, vagyis a vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Vagyis ő az, akire a vendég az első pillanattól az utolsóig rábízza magát, és ha később újra elmegy egy étterembe, az azt is jelzi, hogy a pincér jól dolgozott.

A képzésről:

A szakma „titkos” fogásait majd a munkahelyen, az idősebb kollégáktól fogja ellesni a fiatal pincér, addig azonban vár rá az iskola. Sok mindent kell tanulni, például élelmiszerismeret, gazdasági ismereteket, és még valamit, ami nagyon fontos: kommunikációt. Természetesen lesz bőven szakmai gyakorlat is, ahol feladat a tányérfogás, a különféle felszolgálási módok, és meg kell ismerkedni a vendéglátás kellékeivel, a poharakkal, evőeszközökkel, tányérokkal is.

Fő tantárgyak:

Vendéglátó gazdálkodás

Általános élelmiszerismeret

Élelmiszerbiztonságról általában

Vendéglátás higiénéje

Pincér szakmai idegen nyelv

Felszolgálási alapok, elmélet, gyakorlat

Felszolgálás üzemi gyakorlat

Képzés ideje: 3 év

Elhelyezkedési és kereseti lehetőségek:

Idén nyáron eddig soha nem látott magasságba szökött a szezonban alkalmazott pincérek bére, ami jó jel a fiatal szakemberek számára. A pályakezdők bére most 120.000 forint körül alakul, és néhány év után ez már akár 300.000 forintra is emelkedhet. Munkába állni több helyen is lehet, például éttermekben, büfékben, csárdákban és szállodákban.