1. phone48/473 211
  2. emailtitkarsag@gaboraron-ozd.edu.hu
  3. geo3600 Ózd, Bolyki főút 2.
  4. facebook

Női szabó

A divatdiktátor

Ami gyerekkorban a legjobb játék volt, azzal most a kenyerét keresheti a női szabó

Képzési helyszínek: 

Ózdi SZC Deák Ferenc Szakképző Iskolája és Művészeti Szakgimnáziuma,

Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolája

A női szabó a szabásminta alapján sorozat- és méretes női ruházati termékeket gyárt, e mellett pedig egyéb termékeket is készít: például ágyneműt, függönyt, lakástextíliát. A ruházati termékeket nemcsak elkészíti, hanem átalakítja és javítja is. Érdemes tehát kitanulni ezt a szép szakmát, mert munka lesz bőven. Tudnia kell varrni és vasalni, ismernie kell a trendeket, és a tanulást sosem fejezheti be, mert a divat és az azokhoz szükséges anyagok és technológiák folyamatosan változnak.

A képzésről:

Régen „cérnaegyetemnek” becézték azt az iskolát, ahol a női szabókat képezték, és ez annyiban igaz volt, hogy a szakmát, az anyagokat és a technológiát nagyon magas szinten kell elsajátítani. A legfontosabb szerszám a tű, hiszen a varrás finomsága, a szemek távolsága és a cérna vastagsága is a kiválasztott tűtől függ. Meg kell tanulni a munkát segítő gépek használatát, de a hagyományos szerszámokat is ismerni kell, mert az egyedi ruhák még ma is ezekkel készülnek.

Fő tantárgyak:

Ruhaipari anyag- és áruismeret

Ruhaipari gyártás-előkészítés

Számítógépes ruhaipari gyártás-előkészítés gyakorlat

Textiltermékek összeállítása

Ruhaipari gépek üzemeltetése

Lakástextíliák készítése, javítása gyakorlat

Női ruhák készítése és értékesítése

Képzés ideje: 3 év

Elhelyezkedési és kereseti lehetőségek:

Frissen végzett női szabóra nagy az igény, hiszen a divat folyamatosan változik, és ők azok, akik ismerik a legújabb trendeket. A pályakezdők jövedelme 120.000 forint körül alakul havonta, később pedig, amikor már szereztek néhány év rutint, ez az összeg felmehet 200.000 forintra.