1. phone48/473 211
  2. emailtitkarsag@gaboraron-ozd.edu.hu
  3. geo3600 Ózd, Bolyki főút 2.
  4. facebook

Kőműves

 Az alkotó

A kőműves munkájának eredménye több száz évig tartja magát

Képzési helyszínek:   Ózdi SZC Deák Ferenc Szakképző Iskolája és Művészeti Szakgimnáziuma,

Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolája,

Ózdi SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Szakképző Iskolája

A kőműves és hidegburkoló feladata épületek és épületrészek létesítése, javítása, karbantartása, felújítása és bontása, valamint kültéri és beltéri felületek hidegburkolása. De bármit is csinál, precíznek és kreatívnak kell lennie, és jó, ha szereti a változatosságot, mert nincs két egyforma épület. Mindenki unalmas téglahordással vagy anyagkeveréssel kezdi, de miközben ezt csinálja, a mesterétől eltanulja ennek a szép és felelősségteljes hivatásnak a fogásait.

A képzésről:

Összetett munkáról van szó, ami sok tanulást, majd kitartást, fegyelmet és pontosságot igényel. Alapozni azért kell megtanulni, mert ezen múlik az épületek stabilitása. Falazásból több fajtát is megtanul a jelentkező: téglával, kövekkel vagy előre gyártott elemekkel is tud majd bánni. Megismerkedik a kézi és a gépi vakolás fortélyaival, de meg tanulnia zsaluzni és betonozni is, hogy aztán a hidegburkolással fejezhesse be az adott megbízást.

Fő tantárgyak:

Építőipari alapismeretek

Falazás, vakolás

Beton és vasbeton szerkezetek

Szigetelés

Térburkolás

Képzés ideje: 3 év

Elhelyezkedési és kereseti lehetőségek:

Mivel egy jó kőművesre sok különböző feladatot lehet rábízni, keresik a képzett szakembert. A pályakezdők nettó 120.000 Ft-ra számíthatnak, ami néhány év rutinnal 300.000 forintra is megemelkedhet. Sokan úgy döntenek, hogy elég tapasztalat birtokában önálló vállalkozást indítanak, és akkor már tényleg csak a saját ügyességükön múlik a jövedelmük.