1. phone48/473 211
  2. emailtitkarsag@gaboraron-ozd.edu.hu
  3. geo3600 Ózd, Bolyki főút 2.
  4. facebook

Ipari gépész

A mindenre figyelő ezermester

Ha már gyerekkorodban is szerettél „bütykölni”

Képzési helyszínek:

Ózdi SZC Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,

Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolája

Az ipari gépészen múlik, hogy a termelés zökkenőmentes legyen egy üzemben, neki kell ugyanis „megéreznie”, hogy egy gép el fog romlani. Ehhez, persze, sok tudásra és tapasztalatra van szükség, és a megelőzést a gépek rendszeres karbantartásával lehet még eredményesebbé tenni, ami szintén az ő feladata. Aki tudni akarja, hogy mitől és hogyan működnek a gépek, szereti őket szétszedni és összerakni, az biztosan élvezni fogja a választott hivatását.

A képzésről:

Szinte lehetetlen minden gép működését megtanulni az iskolában, az oktatók mégis törekedni fognak a teljességre. Az ipari gépész tanuló például megismeri a gépi és kézi forgácsoló berendezések működését és üzembe helyezését. Biztosan bánik majd a szivattyúkkal, kompresszorokkal, amelyeket nem csak működtetni tud, hanem karban is tart. Meg kell tanulnia műszaki rajzot olvasni, értelmezni, minőségellenőrzést végezni, valamint azt is, hogy a munkáját hogyan kell dokumentálnia.

Fő tantárgyak:

Gépészeti alapozó feladatok

Munkavédelem, Elsősegélynyújtás gyakorlata

Gépészeti kötések készítésének gyakorlata

Szakmai anyagismeret és anyagvizsgálat

Anyagvizsgálat és gépészeti mérések gyakorlata

Gépelemek beállítása

Mérések és beállítások gyakorlata

Fémmegmunkálások

Üzembehelyezés gyakorlata

Képzés ideje: 3 év

Elhelyezkedési és kereseti lehetőségek:

Keresett és piacképes szakmáról van szó, amit a kilátásba helyezett bérek is tükröznek. Pályakezdőként nettó 120.000 forintot lehet haza vinni, pár év tapasztalattal pedig ez az összeg felmehet akár nettó 280.000 forintra.