1. phone48/473 211
  2. emailtitkarsag@gaboraron-ozd.edu.hu
  3. geo3600 Ózd, Bolyki főút 2.
  4. facebook

Hegesztő

Akit nem hagynak hidegen a rideg fémek

Újat alkotni a nehezen megmunkálható anyagból

Képzési helyszínek:

Ózdi SZC Deák Ferenc Szakképző Iskolája és Művészeti Szakgimnáziuma,

Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolája,

Ózdi SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Szakképző Iskolája

Hogy mit csinál a hegesztő? Fém alkatrészek hegesztését és vágását végzi gázláng, villamos ív, vagy fémolvasztásos vágására vagy egybeolvasztására szolgáló más hőforrás segítségével. Ez a rideg valóság, de a már végzett szakemberek azt mondják, hogy ez egy szép, ugyanakkor magányos hivatás. Ugyanis miután lehajtják a pajzsot, kettesben maradnak a megmunkálásra váró fémmel, és csak kettejükön múlik, hogy milyen lesz a végeredmény. Erős egyéniségeknek ajánlott: csak rajta múlik, hogy sikeres lesz-e a szakmájában.

A képzésről:

Komoly fizikai állóképességre, kitartásra és pontosságra van szükség ehhez a szakmához. Fémekkel és azok megmunkálására alkalmas gépekkel kell dolgozni, ehhez pedig a jó és balesetmentes munka érdekében sokat kell tanulni. A felkészülés korszerű tanműhelyekben, modern gépek segítségével folyik. A tanulók fontos ismereteket szereznek az alapanyagokról, a szerszámokat, berendezéseket pedig szakszerűen és balesetmentesen tudják majd használni.

Fő tantárgyak:

Gépészeti alapozó feladatok

Gépészeti munkabiztonság és környezetvédelem

Bevontelektródás kézi ívhegesztő feladatok

Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő feladatok

Gázhegesztő feladatok

Volfrámelektródás védőgázas ívhegesztő feladatok

Képzés ideje: 3 év

Elhelyezkedési és kereseti lehetőségek:

A fiatal hegesztők nettó 120.000X Ft-ra számíthatnak, később pedig, például egy szakipari cég alkalmazottjaként átlagosan 300.000 Ft-ot kereshetnek. Ha már van elég tapasztalatuk, no, meg vállalkozókedvük, akkor a saját cégüket is beindíthatják, és ettől kezdve csak az ügyességük szab határt a jövedelmüknek.