1. phone48/473 211
  2. emailtitkarsag@gaboraron-ozd.edu.hu
  3. geo3600 Ózd, Bolyki főút 2.
  4. facebook

Gépgyártástechnológiai technikus

Gépeket tervezni és gyártani egyszerre szép és érdekes feladat

Ha sokszor szóltak rád, mert szétszedted a játékaidat, akkor itt a helyed

Képzési helyszínek: Ózdi SZC Gábor Áron Szakképző Iskolája

Fantasztikus feladatok várnak arra, aki ezt a szép hivatást választja:  gépeket és géprendszereket tervezhet, gyárthat, működtethet, és ha kell, meg is javíthatja azokat. Olyan tudást szerez az iskolában, amellyel képes a gépeket, berendezéseket irányítani és ellenőrizni. Nagyban kell gondolkodnia, mert ezeket az egyedi eszközöket rendszerbe kell állítani. Arról is gondoskodik, hogy a gépészeti tervek és az elkészült munka megfeleljen a műszaki leírásnak, a szabályoknak és a szerződéseknek.

A képzésről:

A pontosság és alaposság mellett ajánlatos barátságban lenni a matekkal és a fizikával, mert erre szükség lesz az iskolaévek alatt. A tanulók megismerkednek a gépészet alapjaival, a szerszámgépekkel, a műszaki méréssel, a forgácsolással és a gyártástervezés, gyártásirányítás alapjaival. Mivel veszélyes gépekkel dolgoznak, munkavédelmet, elsősegélynyújtást is kell tanulniuk, és belekóstolnak a foglalkoztatás tudományába is.

Fő tantárgyak:

Mechatronikai alapozó feladatok

Gépgyártósori gépkezelői, gépszerelői feladatok

Gépészeti alapozó feladatok

Mérőtermi feladatok

Forgácsoló technológia hagyományos és CNC szerszámgépeken

Gyártástervezés és gyártásirányítás

Karbantartás és üzemvitel

Képzés ideje: iskolarendszerben 4+1 év, érettségi után 2 év

Elhelyezkedési és kereseti lehetőségek:

A szakképesítés megszerzése után szorgalmas munkával és folyamatos továbbképzéssel szép jövedelemre lehet szert tenni. A kezdő fizetés általában havi nettó 180.000 forint körül alakul, míg néhány éves szakmai tapasztalattal már havi 320.000 forintot is meg lehet keresni.