1. phone48/473 211
  2. emailtitkarsag@gaboraron-ozd.sulinet.hu
  3. geo3600 Ózd, Bolyki főút 2.
  4. facebook

Panziós – Fogadós

A ház ura

A fogadósnak biztosan nincs két egyforma munkanapja

Képzési helyszínek:  Ózdi SZC Gábor Áron Szakképző Iskolája

Annak ajánljuk ezt a hivatást, akit érdekel a vendéglátás, de többet szeretne tudni az alapoknál. A fogadós ahhoz is ért, hogyan kell üzemeltetni egy vendéglátó- vagy szálláshelyet. Megszervezi a munkafolyamatokat, ellátja feladatokkal a munkatársakat, és még a cég gazdálkodásában is otthon érzi magát. Övé az ügyvitel és a marketing, de elboldogul a konyhával, az étteremmel is, sőt, ha kell, programszervezőként tevékenykedik. Vagyis a fogadósnak az a dolga, hogy a hozzá érkező turisták jól érezzék magukat.

A képzésről:

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A panziós-fogadós feladatai rendkívül szerteágazóak, hiszen a szakma óriási fejlődésen ment és megy keresztül napjainkban is. A szakma szépsége, hogy a turizmus szereplőinek igényeit szolgálja ki, a panziós-fogadós óriási felelősséggel van felruházva, hiszen rendkívül sok feladatot kell egy személyben ellátnia.

Fő tantárgyak:

Általános élelmiszer-ismeretek, fogyasztóvédelem

Vendéglátó gazdálkodás

Ételkészítési alapok

Ételkészítési üzemi alapgyakorlat

Előkészítési és ételkészítési alapismeretek

Szálláshely üzemeltetési gyakorlat

Üzemeltetési alapismeretek gyakorlat

Program- és rendezvényszervezés gyakorlat

Szálláshely ismeret

Kommunikációs alapismeretek gyakorlat

Étkeztetés és felszolgálási ismeretek

Szakmai idegen nyelv

Képzés ideje: 3 év

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

􀂋 üzemelteti a vendéglátóhelyet;

􀂋 marketig tevékenységet végez;

􀂋 vendégekkel, partnerekkel kapcsolatot tart;

􀂋 konyhát üzemeltet;

􀂋 karbantartásokat biztosítja;

􀂋 ügyel a vendéglátóhely környezetére;

􀂋 takarítást folyamatosan precízen biztosítja;

􀂋 vendégek számára programokat szervez;

􀂋 logisztikai feladatokat ellát;

􀂋 gazdálkodási és pénzügyi ügyeket intéz;

􀂋 munkavédelmi, balesetvédelmi, tűz és környezetvédelmi előírásokat betartja és betartatja;

􀂋 irányítja, szervezi és értékeli a munkatársak munkáját;

􀂋 kapcsolatot tart más szolgáltatókkal, más szállásadókkal partneri viszonyt
kialakítva működteti a vendéglátó egységét.

Ajánlott minden fiatal számára, aki a vendéglátásban találja meg azokat a kihívásokat, amelyek érdeklik. Szereti a vendégeket, a turisztikai-vendéglátó tevékenységet hosszú távra tervezi

Elhelyezkedési és kereseti lehetőségek:

Elhelyezkedni nem lesz nehéz, hiszen ezzel a végzettséggel lehet például panzió- vagy turistaszálló vezető, csárda, vendéglő, étterem, borozó vagy söröző üzletvezetője, és a sort még hosszan folytathatnánk. A frissen végzett fogadós keresete havi 140.000 forint körül alakul, majd hamarosan elérheti a havi 350.000 forintot. Ezzel a végzettséggel igazán érdemes megfontolni a saját vállalkozás beindítását.