1. phone48/473 211
  2. emailtitkarsag@gaboraron-ozd.edu.hu
  3. geo3600 Ózd, Bolyki főút 2.
  4. facebook

Európai Szakképzési Hét

Európai Szakképzési hét

Az Európai Szakképzési Hét (2017. november 20-24.) fényképes összefoglalója, részben az Ózdi Városi Televízió és az ozd.hu felvételeivel

Az Európai Szakképzés Hetét az Európai Bizottság hirdette meg. A projekt keretében a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy fejleszthessék tudásukat, valamint megosszák egymással a szakképzés terén elért eredményeiket is. Ezek az interaktív előadások ösztönzik a diákokat, valamint a szakiskolákban történő gyakornoki képzést, a munkahelyi tanulást, a továbbképzést, valamint a vállalatok és az oktatási intézmények közötti fenntartható együttműködést.

Miután városunk is csatlakozott az Európai Szakképzési Hét országos programjaihoz, ennek keretében az Ózdi SZC Gábor Áron Szakképző Iskolájának Bolyki főúti székhelyén 2017. november 20-án két előadótól is hallgathattak beszámolókat a diákok. A szervezők legfőbb célja, hogy látványos bemutatókon keresztül vonzóbbá tegyék a különböző szakmák elsajátítását a fiatalok számára.

A városi televízióban közölt nyilatkozatok:

„November 20-24. között tartották országosan az Európai Szakképzési Hetet. Ebből az alkalomból a nyitónapon az iskola két bemutatóval, illetve előadóval készült az asztalos, kőműves, valamint vendéglátás, turisztika szakmacsoportban tanulóknak. A program folytatódik még a héten. Cégismertetőn vehetnek részt a diákok, illetve a pénteki nap folyamán a gépészet ágazatban tanulók Nógrád megyében két üzemlátogatáson vesznek részt Mátranovákon és Bátonyterenyén” – mondta Alabán Péter tagintézmény-vezető.

A rendezvényen a diákok testközelből tapasztalhatták meg, hogy van jövője a mesterségek tanulásának, hiszen minden területen érzékelhető a szakember hiány. Gosztola Szabolcs az ablakok működéséhez szükséges vas alkatrészeket gyártó cég képviselőjeként – Soporonból érkezve – mutatta be a diákok számára, hogyan készül el egy nyílászáró a különböző elemekből.

„Azt a cél tűztük ki, hogy felkeressük az ország szakképző iskoláit, ahol az asztalos képzés folyik. A működtető vasalatokkal kapcsolatban nem nagyon van lehetőségük a diákoknak meghallgatni ilyen előadásokat. Egy másfél órás elméleti előadásban megközelítjük ezeknek a felépítését, valamint szerkezeti ismeretekkel is bővíthetik tudásukat. Ez követően szintén egy másfél órás gyakorlati órán pedig egy alap ablak összeszerelését végezhetik el a diákok” – nyilatkozta a Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft. (Lövő) képviselője.

A Gábor Áron Szakképző Iskolája vendéglátás, valamint turisztika szakmacsoportban tanuló diákjai egy olasz séf előadásában közelebbről megismerkedhettek az olasz gasztronómiával, illetve a Marco Polo és Erasmus projektekkel is. Ezek keretében a tanulók 112 napon keresztül dolgozhatnak olasz vendéglátóipari egységekben, különböző szakterületeken.

„A projekt célja, hogy a magyar diákok fejlesszék tudják tudásukat a továbbképzési programban. Amikor visszatérnek Magyarországra már kicsit többet tudnak, mint amikor elindultak. Nagyon fontos, hogy megtanulják az olasz nyelvet. A program nyáron kezdődik, de ők már a tél folyamán szakmai olasz nyelvoktatást kapnak, amit olasz nyelvtanár tart, és egy magyar kultúráért felelős mediátor is segíti őket. A diákok amikor kiutaznak Olaszországba, már rendelkeznek egy alap olasz nyelvtudással” – fogalmazott Alessandro Arena, a Polo Project Non-profit Kft. ügyvezetője.

A Marco Polo nemzetközi projekt keretében tölthette szakmai gyakorlatát Trenka Boglárka is, aki három hónapot dolgozott Olaszországban egy vendéglátó cégnél. Ez idő alatt nagyon sokat fejlődött szakmailag, valamint nyelvtudása is gyarapodott.

„Elég vegyes érzelmekkel tértem haza, de nem bántam meg, hogy kimentem. Nagyon örültem ennek a lehetőségnek” – mondta Trenka Boglárka, tanuló a helyi televíziónak.

2017. november 23-án a Gépészet ágazatban tanulók számára Fürjes Pál, a SPAL Kft. ügyvezető igazgatója tartott előadást “Cégek, szakmák, pozíciók” címmel, részben a városban megjelenő munkaerő-keresletről, fémipari munkaerő igényekről, de javaslatok is elhangoztak a megtérülő továbbképzésekről. A tanulók kérdéseket is tehettek fel az előadás végén. A cég több mint tíz éve szakmai partnere intézményüknek.

2017. november 24-én 10. évfolyamos szakgimnáziumi, 13-14. évfolyamos technikusok, illetve CNC-gépkezelők vettek részt két üzemlátogatáson Nógrád megyében. A mátranováki Bombardier Transportation üzemében Mustos Attila vezetett körbe minket részletes cégismertető prezentációval és egy bejárást tartva. A cég legfrissebb állásajánlat csomagját is megkaptuk, amelyből kiderül, hogy mind a gépgyártástechnológiai technikusok, mind a hegesztők és CNC-gépkezelők keresettek a régióban. Ezt követően a bátonyterenyei KTS Metaltechnik már jóval kisebb üzeme fogadta a csoportot, ahol CNC marógépek, esztergák működését tekintehettük meg, de ismertették németországi munkavállalás közvetítésében való közreműködésüket is. Az utazás önköltséges volt, a nap végén a Szélkakas Fogadóban vacsorázott a 33 fős csapatunk.

Tanulság: “Ezek a programok segítik a diákokat a külföldi tapasztalatszerzésben, és nagyobb rálátást kapnak a valós munkaerő piaci helyzetre. Ennek hatására jobban tudnak orientálódni és mérlegelni, hogy milyen irányba is induljanak, ha majd eljön a munkába lépés ideje. A fiatalok egy része előrelátó, már tervezik a jövőt, hogy mihez fognak majd kezdeni, ha befejezik középiskolai tanulmányaikat.”